Bohemliğin Objesi: Bohem Elbise

Bohemliğin Objesi: Bohem Elbise

Bohem elbise rahatlığa odaklanan, genel geçer moda akımlarına bağlı olmayan ve dönemin alternatif moda akımlarına referanslar veren, özellikle yaz mevsimi için ideal bir tercih haline gelen bir obje. Bohem elbiseler, el yapımı takılarla, sandaletlerle, heybeler ya da deri çantalarla kombinlendiğinde bu tarzı çok daha net yansıtır.

Bohem Elbise, Modası Geçmeyen Moda

Genellikle bol kesimleri, uçuş uçuş kumaşları, dışavurumcu desenleriyle bohem elbise genel geçer moda akımlarından etkilenmez. Tam da bu yüzden Clandestino'nun imza ürünlerindendir. Merak edenleri buraya alalım

Sırt Dekolteli Yazlık Bohem Elbise Turkuaz

Bohem Elbisenin Tarihi

Bohemlik, 19. Yüzyılın ortalarında Fransızca diline girmiştir. Avrupa’da yaşayan sanatçıların alternatif yaşam tarzlarını tanımlamak için kullanılmıştır. Müzisyenler, sinemacılar, yazarlar, ressamlar o dönemde yoğun olarak bir arada zaman geçirir, birbirlerinden ilham alır, yenilikçi fikirlere ve yaşam biçimlerine açık tercihler yaparlardı. Dönemin tutucu değerlerine, evliliğin bir zorunluluk, birden fazla çocuğun da doğal bir tercih olarak görülmesine baş kaldırırlardı. Özgür aşka inanır, bedeli parasızlık da olsa “inandıkları gibi” yaşamayı temel ilke haline getirirlerdi. Köksüzlük, gezginlik, bireycilik, özgünlük en temel değerler arasındaydı. Ekonomik olarak yüksek bir sınıfa dahil olan bohemlere “Yüksek Bohemya” denirdi. (Haute Boheme) Bohemliğin yükseliş yaptığı bir başka dönem ise 1960’lardı. Amerika’da ortaya çıkan hippi akımı her şeyin önüne rahatlığı oturtuyordu. Özgür ruhlu, renkli giysilerle ortaya bohem estetiği ve bohem modası çıktı. Renkli, yumuşak ve akışkan kumaşlarla üretilen bohem elbiseler, fularlar, kimonolar temelde ilhamını Romanlardan almıştı. Çünkü onlar özgür ruhlu, bir yere ait olmayan, müzikle haşır neşir, hayatın güzelliklerini ve anı yaşayan kişilerdi. Hippi akımı ve Woodstock festivali ile Romanların tarzı batı dünyasındaki gençleri ele geçirmişti. Bu popülerlik kısa sürede global bir akıma dönüştü. Kate Moss, Sienna Miller gibi isimler de bohem tarzı ve bohem elbiseleri stillerine yansıttılar. Hatta adı “festival görünümü” oldu. Arctic Monkeys ve Razor Light da bu akımı sahne tarzına yansıtan gruplar arasında yer aldı.

bohem elbiseler

Bohem Elbisenin Dönüşü 2022’de Başladı, Yükselişi Devam Ediyor

Dönemsel olarak yükselen 50’ler, 70’ler, 80’ler, 90’lar derken 2022 yılında bohem moda, bu kez “boho chic” (bohem şıklık) adıyla ciddi bir yükselişe geçti. Bu dönemde, Gigi Hadid giydiği bohem elbise ile çok konuşuldu. O günden beri bohem modayla birlikte bohem elbise de giderek yükseliyor. COVID-19 pandemisi ile insanların evde zaman geçirmesi ve rahatlığa alışması bohem elbiselerin tercih edilmesinin ardındaki nedenler arasında görülüyor. Bohem elbiseler; zengin renkler, desenler, dokular, hoş kesinler, cepler ile dikkatleri çekse de sadeliği bir yaşam tarzı haline getirenlerin tercihi olarak öne çıkıyor.

etnik aksesuarlar

Bohem Elbise Nasıl Kombinlenmeli?

Son dönemde çizmeler ve kemerlerle hafif kovboy tarzında karşımıza çıkmaya başlayan bohem elbiseler, botlarla, beyaz sneaker’larla da sizi oldukça stil sahibi bir görünüme kavuşturuyor. Yaz mevsiminde açık, topuklu ayakkabılarla hem rahat hem şık bir tercihe dönüşürken, parmak arası terlikler ya da sandaletlerle de Akdeniz tarzının gerçek bir temsilcisi oluyor. Hangi bohem elbiseyi seçerseniz seçin onun yansıttığı özgür ruhu, ilhamı derinden hissetmenizi ve deneyimlemenizi dileriz. Biz, yepyeni bohem elbise modelleriyle, özgür silüetler yaratmaya devam edeceğiz!

← Eski Yazılar Yeni Yazılar →